pondělí 2. února 2015

zimní plener na Baraní hoře


Termín 1: 20-21-22.února 2015
Termín 2: 27-28. února - 1.března 2015
(upřesní se podle možností tak aby nás mohlo co nejvíce - hlaste se co nejdříve Bogdanovi Kaletovi -bogdan.kaleta@bkfoto.cz      732976951)
Plener - Baraní hora (1220m.n.m.) středisko PTTK na Pzisłopie pod Baraní horou


Předpokládaný počet osob: 15-20
Příchod / odchod:
Pátek od 16h (pokud by někdo chtěl přijít dříve a fotit na potoce bude mít do večera co dělat)
Neděle předpoklad konce dopoledne, pak případně focení na potoce cestou dolů
Základní info o horském středisku:
Turistického střediska PTTK je umístěno v nadmořské výšce 954m.n.m. na Przisłopie kde byl v minulosti provozován první skokanský můstek oblasti Wisły (v současné době už není). Objekt se nachází na turistické trase vedoucí kolem jednoho z přítoků řeky Wisły až na samotný vrchol Baraní hory (1220m.n.m.) Ze střediska na vrchol je sice o něco dál než třeba na Ostrém, ale přístup je dobrý. Vedle turistického střediska se nachází muzeum turistiky kam je možno samozřejmě nakouknout. Budova střediska je sice novější, ale podmínky v něm trochu slabší. V jídelně prozatím bez vytápění. Dle slov správce se možná situace v příštích dnech změní a v místnosti bude instalována pec. Pokoje jsou na tom lépe. Mají nová okna a je v nich fajn. Jsou k dispozici 5-ti, 6-ti lůžková. Případně je možno za mírný příplatek využít dvou nebo čtyřlůžková. Teplá voda je k dispozici od 19-22 a od 8-10. Režim je možno přizpůsobit našim podmínkám.
Možnost zapůjčení sněžnic.
V případě, že někdo by měl zájem o focení divoké zvěře je možno zajistit čerstvou stravu do krmelce.
Vývoz věcí je možno dohodnout za poplatek 50zł. Svoz dolů opět za stejnou částku (není zahrnuto do výsledné ceny)
Výsledná cena počítá s noclehem ve spacáku. V případě, že někdo nemá nebo nechce si brat spacák zaplatí 10zl za použití povlečení.
Přístup od parkoviště na středisko trvá pěšky cca 1,5h. Cesta nahoru vede kolem potoka, kde je mnoho zajímavých kaskádovitých vodopádů (Czarna Wisełka) 25min před turistickým střediskem je odbočka na zkratku vedoucí lesem.
Základní info o oblasti:
Celá západní oblast Baraní hory –již několik desítek metrů nad chatou (po levé straně chodníku) je Rezervace  http://pl.wikipedia.org/wiki/Rezerwat_przyrody_Barania_G%C3%B3ra_(wojew%C3%B3dztwo_%C5%9Bl%C4%85skie)
Ovšem je lepší se dostat několik desítek metrů výše, nejlépe na začátek hřebenu Baraní hory kde se charakter porostů rychle změní v nádherně pralesovitý. Obecně západní strana Baraní hory(pod samotným vrcholem) patří mezi nejstarší zachovalé rezervace se smrky starými 200let. Ty je ovšem možno obdivovat při sestupu z vrcholu dále po modré značce. Vzhledem k řádění kůrovce v minulých létech byla vykácena celá východní část kopce a proto výhledům na východ nic nebrání. Občas je ponechán nějaký ten solitér což umožňuje pořídit zajímavé fotografie. V současné chvíli se na vrcholu drží cca 80cm sněhu. Chodník bývá zpevněný (není nic zvláštního když se chodníkem prožene turista na skutru), ale pro pohyb mimo je vhodné mít sněžnice.
Díky přítokům Wisły (Czarna a Biała Wisełka), které protékají údolími po jedné a druhé straně Baraní hory, se naskýtá možnost focení kaskádových vodopádů, kterých je v oblasti bezpočet. Mezi topo vodopády pak patří Kaskady Rodła, které patří do nejzajímavějších v celých Beskydech. Nacházejí se ovšem na toku Białej Wisełki a přístup k nim je pro turisty jen pěšky.     
Strava:
Pátek
po příchodu večeře – Bigos s chlebem a pivem (případně jiným nápojem)
Sobota
 Snídaně – vaječina s kávou nebo čajem
Oběd – Bogracz (bude navařeno takže třeba po příchodu z focení je možno kdykoli během dne servírovat dle individuální potřeby)
Večeře – Opékání klobás venku na ohni s pivem (případně jiným nápojem)
Neděle
 Snídaně – párky s kávou nebo čajem
Pokud by chtěl někdo v neděli I oběd je třeba nahlásit!
Program:
Pátek – seznámení s oblastí a možnostmi focení, diskuse
Sobota – focení v pleneru, večer diskuse, prohlížení vlastních fotek, zhodnocení
Neděle – případně ranní focení

Pro nás celková cena 125zł /os
Pokud někdo bude kratší dobu odečte se stanovená částka za to co neměl (konkrétní naše ceny budou zjistitelné u mě nebo u pultu)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ostatní poznamky k chatě pokud by si někdo chtěl něco dokoupit:
Obecné ceny: pivo brackie za 7zl, zywiec v plechu za 10zl, nestea caj 6zł, polevka 12 zł, kava 6 zł, parky 15 zl, vajecina 15 zl,
Nocleh pokoj 4os, / 28zl + poplatek za povleceni 10zl
Příplatek za povlečení + 10zl (celková cena je počítána se spacákem)
Celkem 125 zl os bez povleceni
Spani v sestipokojovych pokojich, pripadne za doplatek 4 nebo dvoupokojove
Poplatek za vývoz věcí – 50zł